Khamis, 31 Disember 2009

akU_kenangan di 2009

2009 adalah tahun yang memberi pelbagai rasa dalam kehidupan akU sebagai manusia... 2009 mencalitkan seribu satu suka dan duka... 2009 juga adalah tahun yang menjadikan akU manusia yang lebih matang... akU selalu terfikir... manusia biasanya suka untuk mengingat memori yang manis2 sahaja... yang pahit dibuang dr ingatan... supaya rasa sakit itu tidak berpanjangan... namun pada perkiraan akU... pahit dan manis perlu sama2 dibawa dalam memori... barulah hidup ini lebih berseri... bila ingat yg manis... kita akan tersenyum... dan bila yang pahit itu menjelma kita jadikan sempadan untuk meneruskan kehidupan...

dalam menunggu ketibaan detik 12:00 di bilikkU yang indah ini... tiba2 fikiran akU melangkau satu demi satu peristiwa yg berlaku dalam 365 hari yang lalu... senganja akU ingin melakarkan disini... (*macam dalam surat khabar... penuh dgn ruangan memori 2009... he3)...

mulakan dengan Januari...

03 ngan 04... pertama kali akU menyambut hari lahir sendiri... tampa keluarga disisi... sedih sangat masa tu... tapi akhirnya semuanya terbayar bila kepulangankU 2 minggu slps itu... akU menerima hadiah hari jadi yg paling akU sayang sehingga kini... apa lagi kalo bukan "my Kristal Biru"... hahahaaaaaaaaaaaaaaa... tq sangat2 kat uda...

mefek... setelah agak lama tidak berlakon... akhirnya akU terpaksa gak berlakon dalam teater muzikal ni... seronok sangat dgn kawan2 teater... mungkin teater sesuatu yg akU minat... jadi kepenatan tidak tidur 6 hari tu macam tak terasa... walaupon hanya mendapat no 3... tapi kegembiraan yg dikongsi mmg takkan dilupakan... tapi kerana teater ni akU dipinggirkan dr kawan2... eerrmmmmmmmm... ntahlah...

ASTAR... perkampungan ASTAR lebih kurang seminggu... happy tapi sunyi sikit... dgn kawan2 sebatch... memori paling tdk dapat dilupakan... drama waktu nak umum team... abang pang... abang pang... rancangan realiti sangat... setelah berusaha... kami tewas... tak mampu nak melangkah ke peringkat seterusnya... lama jugak rasa sedih tu disimpan...

MALAM PERDANA... pertama kali akU kena perform untuk menyanyi dpn penonton... seyes akU tak nak... tapi setelah dipaksa... akU terpaksa teruskan... tapi apa pun mmg enjoy... walaupon pd mulanya ada byk masalah... akhirnya penganjuran ttp berjaya... dan lucky draw yg akU dapat malam tu mmg istimewa... dan lbh istimewa bila rosyam nor bgn dan ajak akU bergambar dgn dia... terasa akU pulak yg artis masa tu... hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... perasaan sgt...

Wacana Filem... dr megat cabar kitorg untuk buat program ni... alah2 memperkecilkan kemampuan kitorg... maka... akU dan rakan2 terus bertindak dan berusaha untuk jayakan program ni... dgn bantuan yg terlalu byk dr prof gee n dr asiah... akhirnya afdlin shauki berjaya untuk dibawa k UKM... Alhamdulillah program berjaya... dan akU pun berjaya dapat A untuk paper dr megat ni... hahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

final sem 2... result akU jatuh menjunam... sedih3... tu jer yg blh akU tulis... huhuhuuuuuuuuu...

CUTI... mmg seronok waktu cuti ni... dapat ddk rumah lama2... makan makanan sedap2 kat rumah... hahahaaaaaaaaaaaaaaaaa... berangan jerlah... waktu cuti ni akU tak dapat balik rumah pun... buat short sem dan segala macam urusan debat... dgn 3 pertandingan debat yg ada... dan juga perjalanan debat MMP... akU rasa cuti sem yg sepatutnya indah... bertukar menjadi padat dan sedikit tertekan... dan disitu jugak banyak air mata yg menitis... dan sehingga suatu ketika akU sampai demam kerana menangis... rasa down gila... semuanya keranan satu... d****... hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sebab apa??? rahsialah uoollzzz...
tapi akhirnya... result pun ok... pertandingan debat piala naib canselor pun berjalan dgn jayanya... syabas untu semua... hahaaaaaaaaaaaaaa...

masuk sem 1 tahun 2... senior dah sekarang... hhahahaaaaaaaaaaa... tuakan???sem 1 ni macam2 peristiwa yg berlaku... dan banyak melibatkan perasaan... dan menguji pendirian akU sebagai sahabat... dariberlapan... kami tinggal berenam... dan dari berenam akhirnya kami tinggal bertiga... dan kemuncaknya bila akhirnya kami tinggal berdua... perkara paling penat yang akU penah rasa... dan sampai waktu kemuncaknya akU mmg tak mampu bertahan... pulang ke rumah untuk mencari kekuatan semula... waktu tu akU dah tak fikir persediaan untuk exam pun... yang penting semangat akU... maka... akU hanya membuat persediaan untuk exam sehari seblm paper pertama... tapi syukur Alhamdulillah... result akU still maintain... walaupon tak capai tahap yg terbaik lagi... tapi sekurang2nya akU lebih tenang... he3... ayat jer akU ni...

shooting time... tahun 2 ni akU dah start projek penerbitan... start shooting... buat editing... kerja2 studio... buat kerja2 PR... akU sgt teruja... dan untuk MINDs production... we do a greet job... best sangat keja dengan mereka... tapi biasalah gaduh2 dan air mata jugak ttp penghias yg perlu ada... hahahaaaaaaaaaaaaa...



bulan 9... krisis... krisis... dan krisis... tak tawlah... tapi yg pasti ini antara bulan yg tersakit yg akU alami sejak menjejakkan kaki ke bumi UKM ini... nak buat macam manakan... benda nak jadi... kalo dulu persahabatan kami bermula dgn 8 0rang... akhirnya kini hnya tinggal 2 orang sahaja... akU akui akU jugak banyak salahnya... tapi... eerrmmmmmmmmm... xperlah malas nak fikir... kadang2 bila kita terlalu memberi kita juga mengharap sedikit pulangannya...


bulan 10... kritikal time... xsignment... xsignment... xsignment... hidupa akU hampir2 saja menemui titik2 malap... namun... Alhamdulillah... segala2nya dapat dilalui akhirnya... tak tidur... tak rehat... tak makan... xper... yg penting xsignment selesai... dan exam pun bermula... tanpa persediaan yg secukupnya... akU maseh gigih melangkah dgn tenang... iiisshhhhhhhhhh3... bilalah akU nak berubah ni... huhuhuhuuuuuuuuuuuuuuuu...


bulan 11... paper terakhir akU jatuh pd 12.11... hari tu adalah birtday mak akU... maka sebagai anak yg baik... hahahaaaaaaaaaaaaaaa... eching sgt... akU terus memecut laju mengejar ketapi untuk pulang ke rumah... yes2... dan pulang semula ke UKM pada 16hb untuk perkampungan debat diRaja... waktu tu akU terpaksa ayat2lah dengan keluarga semua... memohon pengertian dan sokongan... huhuhuuuuuuuuuuuuuuu

bulan 12... setelah merehatkan diri, minda, dan emosi... akU pulang kembali ke universiti tercinta... dan akU dikejutkan dgn pemilihan akU untuk sertai Pidato Kemerdekaan... eerrrrrrrrrrrrmmmmm... akU tutup tahun 2009 dgn rasa kecewa dan juga sedikit duka... results final pun dah keluar... Alhamdulillah... maseh banyak usaha dan perubahan perlu dilakukan... doa yg terbaik untuk tahun 2010... aminnnnn.....


ok buku 2009 akU nak simpan rapi2... dan mulakan 2010 dgn satu tekat baru... kpi pun akU dah buat... maka tinggal tunggu tindakan dari empunya diri... so... NOOR HIDAYAH BINTI HAMDAN... selamat berjaya...



tapi takper

Rabu, 30 Disember 2009

akU_pidato kemerdekaan '09

akU baru sahaja balik dr pertandingan Pidato Kemerdekaan 2009... dan akU pulang dgn satu rasa sahaja... akU mmg sangat tidak suka dgn apa yg akU rasa... tp rasa itulahlah yg sedang menghimpit skrg ni... maka akU perlu berfikir dan berfikir... bagai kata2kU pada mirasue... "kaseh sayang adakalanya tidak mampu mengatasi perkara2 lain..."... jadi... takperlah...

cuma akU betol2 nak say sorry pada semua warga UPU... terutamanya insan2 yg terlalu bnyak membantu... kegagalan ini semua salah akU... tapi pengalaman juga milik akU kini...

ucapan terima kaseh yg datangnya dr hati... dan sekali-kali tidak mampu dibayar... untuk abang asri yang sentiasa menemani, abang bob yang sanggup trn 2 hr,abang khalis, abang nuar, abang daus, abang fendi dan semua sekali... xtawlah nak cakap apa... tapi tanpa mereka mungkin ketakutan akU takkan reda...

yg penting... pertandingan pidato kemerdekaan ini mmg memberi banyak rasa kepada akU... yg mampu memberi kekuatan... dan ada juga yg buat akU terfikir... takper kita cerita nanti yer... tapi tak taw kenapa akU sgt suka waktu kuarantin... tension... takut... tapi enjoy sbnrnya... time kaseh jugak dgn semua peserta2 lain... terutamanya abang paan, kak zakiah, sophy, junny, zuli, ikhwan dan semualah kot...

tiba2 akU terperasan satu di akhirnya... akU mmg tidak bergambar lagsung sepanjang di flamingo yer... mmg berat tekanan akU nampaknya... hahahaaaaaaaaaaa... bila akU sampai boleh terlupa hobi yg satu ni... huhuhuuuuuuuu...


p/s: susahkan nak hilangkan rasa pedih dan kecewa??? hahahaaaaaaaaaaaaaaa

Ahad, 13 Disember 2009

akU dan perkampungan Debat DiRaja...

dari 16hb Nov hingga 9hb Dis 2009... akU bersama2 dengan warga UPU yang lain berkumpul untuk memberi komitmen kepada pertandingan Debat DiRaja 2009... jadi sepanjang perkampungan yang rutin hariannya ialah... berkumpul di bilik UPU dari pukul 9 am hingga 5.30 pm... dan kembali semula ke bilik UPU pada pukul 8 pm hingga 11.00 pm... adalah ssesuatu yang agak memenatkan... namun... demi sebuah perjuangan ianya menjadi sebuah tuntutan yang perlu untuk dilunaskan sebaiknya...

maka disini segala2nya bermula... manis... pahit... dugaan... cobaan... halangan... semangat... air mata... keseronokan... semuanya diadun dengan baik untuk menghasilkan satu titik akhir... dengan bertemankan khoo suet nie, amira suriati dan natasha izzaty... keyakinan itu pun bermula... sejujurnya... akU rasakan perkampungan kali ini agak berbeza daripada yang lepas... pengisiannya bukan sekadar persiapan usul untuk royal... mungkin kerana faktor usul yg sampai lambat maka masa yang ada digunakan sebaiknya oleh abang asri dan abang nuar untuk melatih kitorang... dengan latihan individu sehinggalah kepada bahagiaan motivasi dan luahan hati... sesuatu yg sangat baik pada perkiraan akU... dan harapannya tentulah latihan sebegini berterusan selepas ini... eerrmmmmmm...

dan secara keseluruhannya... akU rasakan perkampungan kali ini lebih meriah... mungkin kerana faktor keluarga yang lebih ramai... juga dengan drama2 sebabak yang pelbagai... maka... akU sebagai orang yang memerhati hanya mampu berdoa yang terbaik... dan Alhamdulillah... akhirnya keputusan yang terbaik juga berjaya untuk dilakukan walaupon ada antaranya akU kira tidak begitu tepat... namun apapun... akU sangat berbangga dengan apa yang cuba dilakukan oleh senior2kU yang gigih itu... good job bro...

berbalik kepada diri akU sendiri... sebenarnya perkampungan kali ni adalah medan untuk akU belajar menjadi seorang yang lebih kuat sebenarnya... bermula dengan prestasi yang sangat tidak memuaskan... sehingga menimbulkan satu frasa kenyataan yang menyatakan senior2kU kecewa dengan apa yang akU tunjukkan... dan sesungguhnya... pada waktu itu... kekecewaan yang akU alami sebenarnya lebih dalam... kecewa pada diri sendiri... keadaan itu merubah diri akU sebenarnya... emosi yg sgt tertekan... dan kerana itu akU seakan dapat mengetahui dan mengagak posisi yang akan akU pikul sewaktu pertandingan... jadi akU redha saja... eerrmmmmmm...

dan disaat team diumumkan... akU juga berada dalam kondisi yang sungguh terkejut... apabila akU diumum untuk naik bersama dengan adik2 junior as a 3rd speaker... bersama2 dengan hakim, danial dan najwa... dan pada waktu itu dan selepas itu... akU bersama2 team ini cuba untuk menyesuaikan diri dan terus sesuaikan diri untuk bekerja sebagai sebuah pasukan... dan Alhamdulillah... segala2nya baik apabila akU mampu untuk terima mereka dan mereka juga boleh terima akU... dan secara jujurnya... pertama kali akU berasa akU berada dalam 'team'... walaupon sebelum ini akU pernahlah jugakkan naik dengan team lain untuk royal 2008 dan ASTAR... so... akU
sangat teruja dan sayang dengan S-KIMO... hahahahaaaaaaaaaaaaaa... (*sampai sekarang pun ramai yang ingin taw apa dan kenapa S-KIMO kan???...)...

dengan sedikit persediaan individu dan team... maka hari pertandingan pun menjelang... dan bermula sesuatu MISI... namun... bersaksikan pondok kayu di kediaman ke3, UM... semangat akU seakan direntap bila diberitahu oleh abang nuar dan abang asri yang team kitorang ada masalah dan kemungkinan besar akan dirombak... dan akhirnya malam itu segala2nya berakhir... dan akU kira pada waktu itu... hanya air mata sahaja jawapan yg terbaik... sewaktu en fairuz, ketua hakim umumkan keputusan untuk kekalkan syarat kelayakan tu... akU harapkan ada seseorang disebelah yang boleh tenangkan akU... dan beri sedikit kekuatan untuk akU... sedih... akU sangat sedih waktu tu sebenarnya... tapi akU tak boleh tunjukkan kat orang lain... terutamanya adik2 S-KIMO... dan waktu itu... aku berpegang kepada frasa "profesional"... senyum... angguk... dan terima... maka pertukaran akU dengan faizal terpaksa juga diteruskan... akU perlu untuk beralih pada team muda A bersama2 dgn rakan2 sebatch, mirasue, suhaimi dan yusri... entahlah... seperti sesuatu yang ditakdirkan...

akU sememangnya tiada masalah untuk teruskan dengan team nie... maklumlah... kami sememangnya baik dan mampu bekerjasama... dan diawalnya kami menghadapai juga sedikit masalah untuk tentukan posisi akU... maklumlah waktu itu kondisi akU adalah sebagai 3rd speaker... maka cadangan yang diberikan oleh senior adalah untuk akU bergilir2 dgn yusri... dan selepas semua orang dah menuju ke bilik maseng2... kami sebagai satu team dan se batch duduk berbincang... dan ketika itu dimulakan dengan kata2 nasihat dan semangat dari abang khalis... dan akhirnya perbincangan dari hati ke hati itu mencapai satu persetujuan bersama... akU akan berada pada posisi simpanan... kerana itu yang team itu perlukan... dan kekosongan itu perlu diisi dengan baik oleh akU... dan waktu khairiah tanya kat akU apa yang akU rasa waktu itu... sangat tipu kalo akU kata akU tidak berasa apa2 dengan keadaan ini... tapi... pendekatan yang akU gunakan pada waktu itu sama juga dengan situasi sebelumnya... "profesional" dan tambah satu lagi "redha"... kerana situasinya menuntut untuk akU perlu menawarkan begitu... akU takkan merosakkan team hanya untuk kepentingan sendiri... dan akU tak nak kemasukan akU ke dalam team tersebut hanya akan membawa lebih banyak masalah... dengan prospek keserasian yang telah ada antara mereka... sedangkan aku dah sangat lama tidak naik bersama mira dan suhaimi... dan keadaan yus yang memang sudah bersedia sepenuhnya untuk naik... maka tekad akU adalah untuk menjadi simpanan yang baik untuk team muda A... dan akhirnya kami bersedia untuk bersama berusaha... hahahaaaaaaaaaaaaaaaa...

dan seterusnya untuk 6 pusingan awal... kami melaluinya dengan penuh semangat dan kegigihan... perlawanan hari pertama dimulakan dengan pertemuan dengan UNITEN Muda A dan kemenangan berpihak kepda kami dengan margin 7... selepas itu bertemu dengan UPSI Utama A yang memperlihatkan kekalahan dengan bilangan margin 2... dan perlawanan ketiga kami bertemu dengan USIM Muda A dengan usul 'hitam itu menawan'... sebagai pemerhati ini sebenarnya adalah perlawanan yang paling mendebarkan dan paling mencabar untuk miraue sebenarnya... tapi syukur Alhamdulillah kami menang margin 1 walaupon pada awalnya diumumkan di bilik persidangan marginnya adalah 3... keesokkan harinya pula disambung dengan pertemuan dengan UTHM Muda A... menang margin 3 adalah prmulaan yg baik untuk hari itu... dan untuk perlawanan ke 5 kami bertemu dengan team UNITEN Utama A... dengan usul ASEAN perlukan blog Ekonomi kami menang dgn margin 1... Alhamdulillah... untuk itu perlawanan keenam menemukan team kami dengan team MMU Utama B... dan dengan sedikit kontroversi kesilapan pengumuman keputusan... kami berjaya dengan margin yang sangat tipis, 1...

Alhamdulillah... dengan kemenangan 5 dan margin terkumpul 11... kami layak melangkah ke suku akhir... dan diperlawanan suku menemukan kami dengan UIAM Muda 2... dengan margin 5 juri 4-1... kami tewas... eerrmmmmmmm... kekalahan yg menyekat kemaraan kami... xper... setiap kali kita diuji dan maseh tidak diberi... pasti kerana kita belum layak mengecapinya... jangan salahkan diri sendiri yer kawan2... yer kita memang salah... dan semua tu salah kita bersama...

untuk teammate... mira, suhaimi dan yusri... thanks coz terima kemasukan akU dgn baik... dan ingat satu... korang dah buat yg terbaik... banyak yg kita dah lalui sebelum dan semasa pertandingan... dan akU yakin korang dah dapat apa yg terbaik sebenarnya...

untuk adik2 S-KIMO... pada akak korang dah berjaya sbnrnya... tidak melangkah ke suku hanya ukuran manusia... tapi tanya hati korang yg taw apa yang korang dah dapat sebenarnya...


untuk tean UKM utama A... abang khalis, abang daus, abang nuar dan abang asri... tahniah... tahniah... dan tahniah... anda sememangnya layak berada di pentas itu...

untuk team utama B... abang black, abang nash, abang jojo dan khairiah... tahniah jugak untuk anda semua... good job...

untuk akU... nothing... bcoz entahlah... banyak benda yang akU keliru... dan yg pasti misi akU GAGAL... so... eerrmmmmmmm... banyak perlu difikirkan...



aktiviti melaghoo sewaktu perkampungan dan selepas pertandingan mmg best... thanks untuk semua...

p/s: entry ni dah lama akU tulis selepas hbs saja royal... tapi akU pun tak taw kenapa akU tak publish... tapi kerana niat akU sekarang ni adalah untuk mempublishkan segala entry yg tersimpan dalam draf... maka... inilah... hahhaaaaaaaaaaaaaa

akU... kisah CINTA...

lama rasanya akU terlupa untuk mengupdate KASEH... semuanya gara2 kesibukan dan tuntutan komitmen kepada final exam dan seterusnya perkampungan Debat DiRaja... eerrmmmmmm... maka setelah selesai semuanya akU kembalikan ketukan jarikU ini kepada KASEH... sebenarnya banyak yang ingin akU cerita... terutamanya tentang debat... tapi nantilah... panjang sangat rasanya cerita yang ingin akU kongsi... jadi untuk kali ini akU nak berkongsi sesuatu yang sangat baru akU lalui...

semalam... 12.12.2009... akU pergi kenduri kahwin rumah mak cik akU, wak kaseh... (*hahahaaaaaaaaaaaa... sama nama dengan nama blog akU nikan??? sebab tu akU cakap nama KASEH ni klasik...)... sangat meriah... dengan suasana perkahwinan di kampung yang meriah dengan gotong royong... ni kenduri kahwin untuk meraikan perkahwinan anak bongsu wak akU ni... akU panggil kak Uji... kecik molek dan manis aja orangnya... dari kecik akU memang tabik spring 33x kat sepupu akU yang sorang ni... serius... pada akU sepupu akU nilah paling layak kalo nak dinobatkan sebagai 'perempuan melayu terakhir'... (*so faham2lah macam mana keperibadian wanita ini yer... heheheeeeee...)... jadi memang beruntunglah lelaki yang dapat memiliki hatinya... hahahaaaaaaaaaaa... (*ayat2lah akU kan???)... so untuk kak Uji... selamat berbahagia bersama suami tercinta hingga ke hujung nyawa yer... eerrmmmmmmm... amin...

now akU nak memulakan cerita... kisah cinta pasangan ini... (*akU harap takderlah sedara mara, sepupu sepapat ke sahabat handai yang mengenali pasangan ini yang membaca entry ni yer... cerita sekadar untuk renungan bersama... untuk melihat sebuah keajaiban CINTA... eeerrmmmmmm...)...

pasangan ini diperkenalkan oleh salah seorang saudara... dan selepas itu mereka pun mula berkawan... dan hubungan itu pun berlanjutan dan menjadi serius sehingga ke pengetahuan keluarga... sehinggalah keluarga lelaki membawa hajat kepada keluarga sebelah perempuan... (*maknanya... tentulah hubungan ini sudah direstuikan??? eerrmmmmmm...)... jadi kedatangan keluarga lelaki pun disambut baik oleh pihak keluarga perempuan... namun... pada ketika itulah sesuatu terjadi... salah seorang daripada keluarga belah lelaki telah mengungkapkan sesuatu sewaktu dalam proses merisik itu... " eerrmmmm... dapat budak kampung ingatkan orang kaya... tapi rupa2nya rumah macam reban ayam jer"... cuba kita bayangkan keadaan pd waktu itu... dan lepas tu rombongan tu pun terus balik dan akhirnya... perbincangan tergantung macam tu aaja... dan... rupa2nya... keadaan selepas itu lebih buruk... apabila keluarga lelaki akhirnya menghalang hubungan kedua2nya diteruskan... segala macam usaha yang diatur untuk pisahkan kedua2nya... sehinggalah suatu perkahwinan antara lelaki itu dengan calon pilihan keluarga ditetapkan...

pasangan ini kedua2nya merana... pada waktu itu... sepupu akU sampai jatuh sakit... hilang arah dan patah semangat... begitu jugalah dengan lelaki tersebut... lama keadaan ini berlangsung... lebih kurang 4 tahun... (*lamakan???... bayangkan ketidak pastian yang diharapkan dalam tempoh masa itu...)

tapi... bukti yang jodoh mereka kuat... atas dasar perjuangan dan juga saling percaya... akhirnya keluarga lelaki mengalah... dan atas pertimbangan keluarga perempuan yang tidak menyimpan dendam... akhirnya mereka bersatu juga...

eerrmmmmmmm... sebenarnya akU tak berani sangat nak komen apa2... tapi sebagai orang yang melihat dan mendengar... akU cukup percaya dengan keikhlasan... kalaulah hanya kerana kondisi rumah dan meterial yang diukur... maka... kesudahannya begitulah...



p/s: akU sebenarnya sedang membuat pertimbangan tarikh untuk balik semula ke UKM... 20hb @ lewat seminggu??? huhuhuuuuuuuuuuuuuuu... tolonglah... konfius niey...

Sabtu, 7 November 2009

akU... bahagia...

ada rasa bahagia yang menapak dihati ketika ini... walau mungkin hanya diri ini seorang yang merasa... takper... ianya maseh sesuatu yang indah... walau hanya akU seorang yang menikmatinya... eerrmmmmmmmmmmmmmmmm...







p/s: jangkaan terhadap pisau cukur yang meleset... good story tapi aku tak suka elemen stereotaip yang terlalu prejudis dalam tu... so just 3 3/4 bintang jer untuk filem ni... eerrmmmmmmmmmmm...

Selasa, 3 November 2009

akU... hanya matamu...

di matamu itu tersirat satu rasa...

di matamu itu menyimpan suatu cerita...

di matamu itu kU lihat ada cinta...

dan cinta itulah yang akU damba...


sekali matakU jatuh menikam matamu...

jiwakU merontah minta disentuh...

sekali matamukU melirik matamu...

hatikU pohon untuk disuluh...


matamu menyebabkan akU hampir tersungkur...

mendamba kaseh yang berlalu jauh...

namun matamu jua menabur semangat...

untuk akU terus berdiri dan menyusur liku hidup...


hatikU memang milikmu...

hanya mata itu memancar sinar bahagia untukkU...

namun...

hatimu bukan milikkU...

hanya taburan doa dan keikhlasan memberi harapan...

akhirnya nanti matamu mampu melihat akU...



p/s: mood berfalsafah ni... eerrmmmmmm... layan jerlah yer... hahahaaaaaaaaaa

Isnin, 26 Oktober 2009

akU itulah manusia...

manusia itu hukumnya mmg tidak sempurna... namun... bolehkah untuk setiap kali melakukan kesalahan alsan itu kita pegang dan kita semai dalam jiwa... sekadar berkata... "ya... akU menyesal dan mintak maaf untuk apa yang akU dah lakukan... biasalah kita kan manusia... tak sempurna..."... ayat clishe yg sentiasa didengari... eerrmmmmmmmm...

xtually akU pun tak tahu kenapa tiba2 akU terfikir untuk menulis tentang ini... tapi akU rasa stigma ini perlu berubah... manusia mmg tak pernah sempurna... tapi... kita kenalah berusaha dan berikhtiar untuk mencari kesempurnaan itu... berkata-kata mmg mudah HIDAYAH... nak buat??? tawakal kepada Allah... letakkan diri kita di tempat yg betol... dan... lakukan sesuatu yg betol... mudah-mudahan... setiap usaha kita dirahmati dan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kaseh sayang dari yang ESA...


p/s: sedak berehat dari menstudikan diri... setelah makan, tido dan melaghooo dgn internet... study itu harus diteruskan... so... bye...

Ahad, 25 Oktober 2009

akU dan final exam sem1 tahun2...

jadual exam:

kewartawanan siaran (27/10)
pngantar pendidikan bersepadu (28/10)
pelaksanaan kreatif media (30/10)
kursus pengurusan persatuan1 (31/10)
BI sains sosial ((02/11)
pngantar falsafah (05/10)
kaedah penyelidikan komunikasi (11/11)
media global (12/11)


p/s: study... study... study... *setelah puas berehat tanpa study di rumah waktu study week... eerrmmmmmmmmmm...

Rabu, 14 Oktober 2009

akU dan hari ini...

setelah menyibukkan diri selama 3 minggu dgn segala macam xsignment dan presentation... akhirnya hari ini semuanya hampir tiba ke akhirnya... jadi... hari ini merupakan hari akU membalas segala kepenatan badan dan mindakU... setelah begitu penat menidurkan diri dan bermalas-malasan di katil... akU dan ila keluar k alamanda... niat di hati nak tengok papadom dan menikmati kfc... (*hasrat yang agak lama ditahan demi menyelesaikan peranan sbg seorg pelajar... baik tak akU ngan ila???? hahahahaaaaaaaaaaaaaaaa... sangat perasaan kan???)...

niat di hati nak tgk wayang pukul 8.00 pm terpaksa di tangguhkan... full house pulak waktu tu... (*macam taw2 jer yg aku ni lbh suka tgk midnight... he3...)... dgn tempat duduk yg sgt dekat dgn skrin... 3 baris depan... akU mengharapkan sesuatu yg terbaik dari afdlin shauki kali ni... (*maklumlah... xpectation mestilah tinggi utk filem terbaiterbaik FFM kan?...)...

ayat terawal yang muncul di skrin sebaik tayangan bermula... "khas untuk papa di malaysia"... waktu tu baru akU dapat tangkap... "filem papadom" yer... bukan "popadam"... eerrmmmmmm...

serius... akU tak suka filem ni... baru tayang sepuluh minit jer... akU dah taw emosi yg terpaksa akU hadapi hingga keluar dr panggung... "air mata"... rasa sebak dari awal akU dah rasa... sumpah... (*teringin nak pinjam kata2 mirasu... he3)... sumapah akU terasa nak peluk abah akU waktu tu jugak... rasa seperti nak balik dan jumpa abah... abah adik sayang abah sangat2... eerrmmmmmm... dan air mata akU juga mengalir tadi... sebab ketawa tak berhenti... filem beginilah yang dinamakan... filem komedi... perjalanan filem yang lancar dan tak dibuat2... namun mampu menarik penonton untuk ketawa... bukan seperti ssetengah filem yang konon2nya mengangkat genre komedi... menawarkan pelakon2 komedi katanya... namun... akhirnya sekadar lawak2 basi yg ditonjolkan... bukan buat orang ketawa tapi buat orang meluat...

so secara keseluruhannya... akU bagi filem "papadom" ni... 4 1/4 bintang... great jo afdlin dan semua tenaga kerja... namun maseh ada kekurangan yg blh dibaiki... unsur2 tidak logik yg boleh dikurangkan lagi... dan juga penelitian terhadap perjalanan cerita... perasan atau tidak... aku sedikit terganggu dgn perwatakkan saadom... pada pandgn mata akU... watak saadom pada tahun 1991 hingga peristiwa isterinya meninggal... nampak lebih tua dan lemah dari waktu mia di universiti... mungkin faktor status dan taraf hidup... tapi akU rasa afdlin perlu peka dgn perkara tersebut... then perjalanan kehidupan mia di kampus pun maseh banyak yg seperti diada-adakan... situasi di UITM shah alam yg ditonjolkan dah macam kolej2 kat luar negara pulak... but apa2 pun god job untuk elyana jasmey dan que haidar... (xtually akU bukanlah peminat kedua2 insan ini... namun... lakonan mereka dalam filem ni mungkin mampu mengubah persepsi akU kpd mereka... terutamanya Que...)...

akU sebenarnya maseh berada dalam dimensi memikirkan abah... selama ni... banyak persepsi yg beranggapan... perhatian seorang bapa kepada anak2 tidak akan sama dan lbh dr perhatian seorang ibu... mungkin ada benarnya kepada sesetengah individu... namun pada aku tidak... perhatian yg diberikan oleh abah kepada akU dan adik beradik yg lain sgt kuat dan berkesan... tapi tak seperti papa mia lah... hahaaaaaaaaaaaa...

kerana itulah... ramai kawan2 kata akU anak bapak... heheheeeeeeee... mana ada... aku anak mak ngan abahlah... pada akU mak ngan abah akU sama... kedua2nya sangat teliti dgn perkembangan dan perjalanan hidup akU... namun... akU tak pernah dikongkong dalam segenap hal... selagi ianya maseh berada dalam landasan yang betol... eerrmmmmmmmmmmm... cukuplah akU dgn emosi yg sebegini... kesimpulannya akU mmg tak suka filem ni... hahahhaaaaaaaaaaaaa... tapi akU kagumi karya ini...

p/s: satu yg akU rindui rutin yg akU tak dapat alami di universiti... membawa bekalan air yang diisikan oleh abah setiap hari akU ke sekolah dari akU sekolah rendah sampai akU di form 6... sedap sangat rasa air bekalan abah itu... walaupon sekadar air jarang... huhuhuuuuuuuuuuuuuuu... sangat tak sabor nak balik weekend ni... heheheeeeeeeeeeee...

Rabu, 7 Oktober 2009

akU...

hati akU tengah sakit sangat sekarang... yes akU taw saper akU... tapi akU maseh hamba yang bersyukur dengan apa yang dikurniakan keatas dirikU... walaupun saiz aku tidak senormal saiz normal orang lain... tapi akU ada hati dan perasaan yang sama seperti mereka yang bergelar insan... yer mungkin akU tak layak untuk membina harapan... namun... salahkah akU jika menaruh harapan??? takper... tabahlah hati... moga Allah memberi kekuatan keatas setiap apa yang diberikan keatas dirikU... amin... eerrmmmm



p/s: susahnya untuk menerima apa itu kekurangan namun perlu sedar akan apa itu kekurangan... dah... akU sekadar merepek... dikala memerah ilham untuk terus mengalir dari kepala ke microsoft word ni... hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Selasa, 6 Oktober 2009

akU dan kesibukan...

lama dah akU tak update entry... kaseh mesti dah rindu kat akU... "sorry kaseh... akU betol2 sibuk sekarang... tak der masa nak menaip di sini... hu3"...

pada waktu ini akU sangat rindukan masa2 yang lapang tanpa bebanan kerja... takper2... just go for it dayah... semuanya Insya Allah berbaloi...

so... akU sangat menanti saat2 ketika kesibukan ini kembali dalam hidupkU... jadi mari kita buat countdown bersama2 eh... *tengok sudut bawah kaseh... akU letakkan 16 hari bulan untuk selesaikan segala2nya... and... still ada 9 hari lagi untuk teruskan perjuangan...

sekarang... fokus dan terus fokus... 4presentation + 7xsignment... chaiyok3... mohon segala2nya dipermudahkan untuk akU dan rakan2 yg lain... amin...

p/s: waktu ini patutnya akU merehatkan diri... tapi tangan ttp gigih nak menaip entry ni... hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... dan sebelum lupa... ucapan terima kaseh yg tidak terhingga buat rakan2 yg bersama ddlm situasi yg mencabar ini... sayang korang... he3

Isnin, 28 September 2009

akU... terasa sayu tiba2...

sekarang pukul 3.10 am... akU terbangun dari cubaan untuk tidor... entahlah... mungkin kerana badan yang tak berapa sehat... akU rasa panass sngat dan sedikit gelisah sehingga mata ini tak mampu untuk dilelapkan... jadi akU bangun dan mula online... sambil berusaha untuk menyudahkan xsignment yg tak sudah2... huhuhuuuuuuuuuuuu...

tapi tiba2... akU terasa sayu... tak taw kenapa... tapi mungkin sebab ini malam pertama akU kembali berada di bilik kesayangankU di kajai ini... memori2 indah beraya di rumah maseh membara dalam jiwa... mungkin suasana yang sedikit sunyi disini memberi akU ruang untuk membenarkan rasa sayu ini menusuk di kalbu...

memang akU teringat rumah... kaseh sayang orang2 di rumah... dan juga pesanan2 dari rumah... eerrmmmmm... akU sedar akU dah banyak leka dan lalai dalam menunaikan amanah seorang anak yang diharapkan oleh seorang mak dan abah untuk belajar bersungguh2... akU juga adalah seorang adik yang semakin alpa dengan kepercayaan yang diberi oleh abang dan kakak2nya untuk melihat kejayaan dalam pelajaran... eerrmmmm... akU semakin sayu...

dan apabila mengenang keindahan beraya bersama rakan2 geng meja bulat... sayu lagi hatikU... kerana mereka sentiasa menjadi sahabat, teman, rakan, kawan dan saudara... berkongsi segala2nya... suka dan juga duka... gelak manja, lawak suka, marah ngada2, air mata yang tak dijangka... semua ada... kerinduan untuk mereka sentiasa dihati... mira, ain, uji, nooraini, suzi, gerik, intan dan minhad... walaupon banyak ceritanya... kita tetap bersama... (*untuk minhad... ko kena kuat k... kitorang sentiasa ada untuk memberi sokongan... kuatkan semangat... percayalah... keadilan sentiasa berpihak kepada yang benar...)...

rasa sayu ini ada ketikanya pedih... namun... ada masanya perlu... akU tak nak menghalau ianya pergi dari kalbu... tapi akU akan biarkan ianya berlalu... untuk aku menuju kearah yang satu... eerrmmmmmmmm

p/s: sekadar merepek di pagi hari... kepala sangat pening... maseh cuba untuk menidurkan diri... eerrmmmmmm

Ahad, 27 September 2009

akU... bersama rakan paling akrab...

akU tak pernah keluar tanpa ditemani oleh beliau...
akU sangat perlukan beliau...
akU rasa sangat tidak lengkap dan selesa tanpa beliau...
akU akan rasa jiwakU resah dan gelisah kalau beliau tiada di sisikU...
akU sangat menyesal mininggalkan beliau...
akU seperti tiada waktu jika tidak bersama beliau...
akU sangat menghargai beliau...

wahai jam tangan kesayangankU... kaulah rakan paling akrab dengankU... dan kini.. akU benar2 berharap dirimu berada di lengan tangan kirikU... eerrmmmmmmmmmmmmmmmmm


p/s: akU tertinggal jam di rumah... dan sekarang akU tak taw camner akU nak keluar tanpa jam kesayangankU ini... huhuhuuuuuuuuuuuuuuuuuu... (*nak story lbh pasal jam sbnrnya.. tapi kerana akU tidak sehat jadi macam tak larat pulak nak berfikir dan menaip...)...

Ahad, 13 September 2009

akU... ?????????????

ini blog akU... tempat akU menulis sesuatu yang akU rasa akU nak tulis... akU tak kesah kalo blog akU ni ader orang baca ke tak... ader orang komen ke tak... itu semua tak perlu... tapi akU mmg sangat sayang dengan kaseh (nama blog akU ni... klasikkan???)... akU selesa untuk menulis kat sini... sesuatu yang akU rasa dan lalui... walaupon org lain fikir benda itu tak penting... tapi ianya maseh penting untuk akU... dan apa yang ader dalamnya adalah yang apa akU rasa... bukan untuk buat orang lain terasa... eerrmmmmm...

emosi akU mmg sangat tak stabil skrg... mungkin disumbangkan lumrah itu... namun... ader lagi penyumbang yg lbh besar...

mungkin akU salah... tapi layakkah mereka buat begitu???... mungkin akU jahat... tapi perlu ke mereka menghukum begini... akU dah sangat penat... tolonglah... akU tak pernah berharap yang akhirnya hubungan kita semua jadi begini... tapi kalo itu yang mereka nak... mungkin kali ini... akU takkan mengalah lagi... cukuplah... (*tapi akU taw siapa akU... tak mungkin akU sanggup untuk melukakan hati seorang insan...)...

akU sangat penat... kepala akU sangat berat... bilik yang dulu tenang... kini... eerrmmmmm... takperlah... akU malas nak fikir dah...


p/s: keadaan yang menyebabkan akU tak sabar nak pulang k rumah... eerrmmmmm

Sabtu, 12 September 2009

akU... nilai air mata...

orang selalu cakap... jangan menangis... nanti kita nampak lemah... jangan menangis... itu tanda kita kalah... jangan menangis... nanti jatuh maruah kita... eerrmmmmm...

dulu masa zaman muda2... akU sangat kuat untuk tidak menangis... bagilah citer tahap otai punya sedih pun... akU akan cover untuk tidak nangis... bagilah ceramah motivasi tahap dewa pun akU akan tahan untuk untuk mengalirkan air mata... (*teringat waktu pegi kursus jati diri peringkat daerah Kluang... drpd 101 org peserta... akU sorang yg dikenal pasti tidak menangis... lelaki2 yg cover macho pun tewas k... hahahaaaaaa)... sampailah kakak ngan kawan2 aku gelar aku keras hati... takder perasaan... eerrmmmmm...


sekarang... sejak dah mula meniti hari2 tua... akU rasa akU berubah... terlalu mudah untuk akU merasa sebak dan terharu... jangan kata tengok citer sedih... dengar lagu raya pun akU boleh nangis... jangan kata dengar ceramah motivasi... dengar berita kat tv pun akU blh mengalirkan air mata... sampai ader sorang kawan akU cakap... "padan muka ko... dulu nak tunjuk kuat sangat"... eerrmmmmmmm...

entahlah... kadang2 fikir betul jugak cakap kawan akU tu... ego selalu mengalahkan kita... dan bila ego itu mula tiada... eerrmmmmm...

tapi lagi dulu sampai sekarang... akU tak pernah anggap air mata itu sesuatu yg salah... namun ianya bergantung kepada keperluan ianya dikeluarkan... nilai yang selagi kita rasa ianya perlu...

akU sememangnya menjadikan air mata sebagai terapi... ada masanya air mata yang mengalir itu... mampu juga membawa sekali kesahan dan derita kita... dan insya Allah... apabila ianya kering... ia umpama memberi kekuatan untuk lebih kuat...


p/s: akU sedang paksa diri untuk menangis sekarang... please... akU perlukan ia... eerrmmmmm

Rabu, 9 September 2009

akU... dengar dan lihat...

akU sedang mendengar dan melihat...

kadang2 bila kita rasa kita dah berada pada tahap yang baik... sebenarnya ada orang lain yang lebih baik...

kadang2 bila kita rasa kita kenal sesuatu... sebenarnya maseh ader orang yang lebih mengenali sesuatu itu...

kadang2 bila kita rasa kita dekat dengan sesuatu... kita semakin jauh daripada sesuatu itu...


p/s: pemerhatian dan penilaian... eerrmmmmm

Isnin, 7 September 2009

jong kang jong ket... jong kang jong ket... eeerrmmmmmm

akU... khas untuk AJIM...

selamat menduduki UPSR sayang... sorry ucu tak sempat cakap dengan ajim tadi... ader urusan sikit... nanti waktu sahur ucu call k...

untuk sayang... buat yang terbaik n believe ur self... percaya dengan apa yang ajim ader k... jangan sekali2 fikir nak lawan orang lain... ikut kemampuan diri... kita akan lagi puas kalo kita dapat capai apa yang kita taw kita mampu... walaupon ianya tidak mampu membanggakan orang lain... *itu yang ucu sedang belajar sekarang... eerrmmmm

tapi apapun... percayalah... ucu sangat bangga dengan ajim... ucu yakin sangat dengan sayang... dan percaya jugak semua family kita taw ajim boleh... so... GO GO n GO... all the best...

sayang AJIM...

Ahad, 6 September 2009

akU... selamat hari lahir AYIM...


sape sayang ucu angkat tangan??? AYIM... he3


AYIM & ATIM
bufday saper sbnrnya ni??? naper atim yang pening kepala??? hahahaaaa


hai nama saya ATIM... ini abang saya AYIM... hari ni bufday abang saya... he3
(*macam knl jerkan rentak dialog tu... hahahaaaa)



happy birthday to you...
happy birthday to you... happy birthday to you MOHAMAD NURHALIM...
happy birthday to you...


selamat hari lahir yang ke- 5 ayim sayang...
besar dah anak ucu... jangan nakal2 lagi k... belajar rajin2... nanti dah besar boleh jadi polis... he3... dan jangan lupa ucu k...

cium lima sikit sayang... eerrmmm... good boy... nanti balik ucu upah yer...



sayang AYIM!!!

p/s: teringat masa lepas SPM... masa menunggu keputusan dipenuhi dengan menjaga AYIM yang maseh sangat kecik waktu tu... best memory in my mind... nak perut sikit sayang... hahahhaahaaaaaaaaaaaaaaaaa

Rabu, 2 September 2009

akU... manusia...

akU rasa sangat marah dengan sorang manusia... akU berasa sangat kesal dengan perbuatannya... akU rasa sedih yang amat sangat... walaupun manusia itu tiada kaitan langsung dengan kehidupan akU... namun... kerana akU juga seorang manusia... maka... akU rasai perasaan itu...

alfatihah untuk allahyarham adik mohd adam... dan sekalung takziah untuk keluarganya...

adakah manusia pelaku itu maseh berhak digelar manusia lagi... bayangkan... akU yang sekadar pembaca... mengalirkan air mata dan berasa sangat kesal dengan insiden ini... bayangkan perasaan keluarga mangsa... (*ya Allah... berilah kekuatan kepada mereka...)...

akU cuma terfikir... apa agaknya yang ada dalam kepala manusia itu pada waktu itu??? menikam... seorang budak berusia 3 tahun... anak sedara sendiri... dihadapan ahli keluarga yang lain... apa yang manusia itu bayangkan sebenarnya???...

akU ada anak2 sedara... dan kerana itu... akU tak faham kenapa manusia itu mampu untuk melakukannya... darah daging kita... anak2 sedara yang membesar depan mata kita... anak2 sedara yang tak lekang panggil kita... (*panggilan yang aku terima dari umur 8 tahun... "ucu"...)... bermanja dengan kita... bercerita dengan kita... makan dengan kita... tidur dengan kita... gembira bersama kita...

iyalah... manusia itu sifatnya tidak sempurna... hari ini kita memang akan salahkan manusia itu... tapi... akU kira... manusia itu tidak akan terus kebal hatinya... apabila sampai waktunya... manusia itu... akan menyesal seumur hidup... sesal dengan perbuatannya... dan ketika itu... rasa sakit yang akan manusia itu terima... lebih seksa... lebih pedih... lebih derita... daripada tikaman pisau yang dirasai oleh mangsanya itu... (*akU sangat percaya tentang ini... eerrmmm)...

pagi tadi... jean tunjukkan pada akU... video rakaman aksi seekor kera yang sedang mendodoi seekor anak kucing... belaian yang penuh dengan kaseh sayang... walaupon nampak sedikit kasar... namun... itu cara mereka bermanja... akU sangat sayu bila memikirkan perkara itu... makhluk Allah... yang tidak dikurniakan akal... maseh mampu mengawal nafsu untuk mengekalkan rasa kaseh itu... sedangkan makhluk yang berakal... mula dikalahkan oleh nafsu yang akhirnya tewas... sehinggalah... eerrmmmmmmmmm

hanya pesanan dari seorang ibu sedara: " ucu sayang anak2 ucu... anip... ajim... icah... ayim... atim... adip... dan... iman... "

p/s: emosi yang terganggu hari ni... dengan apa yang akU sedang lalui ditambah dengan insiden ini... maka akU kira... hari ni dalam mood mendung yang telah menggugurkan hujan...

Isnin, 24 Ogos 2009

akU... rasa semalam...

hari ini 4 ramadhan... sekejab sungguh masa berlalu pergi... dalam bulan yang penuh keberkatan ini... akU paling suka waktu bersahur... terutamanya... kalo kat rumah... mungkin dah jadi kebiasaan dan kewajipan untuk setiap ahli keluarga aku bangun sahur... tugas dan peranan akU sebelum ni waktu sahur ialah... bangun dan kejutkan orang yang kena masak... siap kena kejutkan jiran akU lagi... dan tiba hari yang tak berapa nak baik tu... akU yang kena masak...huhuhuuuuu... dan... kalo dah semua bangun tu... pagi yang hening pun jadi hinggar binggar... aku suka suasana lepas makan... biasanya siap jer sahur... akU, angah, uda ngan mak akan duduk depan tv (*kalo time along ader lagi meriah dengan anak2 saudara akU yang akan mereport semua benda)...... tengok ulangan shahadah sama2... bual2... sambil manja2 ngan mak... sampailah azan subuh... huhuhuuuuuuuuuuuuuu... akU rindu sangat suasana ni... serius... akU memang tengah rindu sangat nak balik rumah... rindu sangat ngan mak ngan abah... drindu dengan semua orang...

sebab tulah semalam... lepas kelas yang sepatutnya ader kelas lagi namun akibat kelas itu dibatalkan... akU gigih gi beli tiket kat seremban... walaupon boleh jer akU beli kat kajang... tapi disebabkan ila kawan akU ni nak beli tiket bas kat seremban... akU gilah sekali teman dia... (*biasanya kalo nak balik naik train ni... akU redah jer takde beli tiket awal2... tapi sebab minggu ni cuti untuk merdeka... dan jugak peristiwa yang berlaku waktu akU balik yang lepas... akU dah diberi amaran awal2 dengan uda untuk beli tiket awal... so...)... lepas ila tinggalkan kete dia kat kajai... kitorg tahanlah teksi untuk ke KTM UKM... dalam teksi tu akU dah cuak habis... Pak Cik teksi tu mabuk... cakap sorang2... bawak tak tentu hala... uuiisshhh... punyalah akU mengucap time tu... jarak yg dekat dah rasa jauh gila... turun jer dari teksi... peerrgghhh... alhamdulillah...

tunggu puny tunggu komuter ke seremban tak sampai2... delay sampai 4 kali... sabor jealah time tu... waktu tunggu tu tiba2 akU nampak seseorang... macam kenal jer wajah itu... sekali dekat... betullah... akU jumpa kawan sekolah waktu form 6... ayu nam dia... sempatlah akU borak2 ngan dia... sampailah komuter sampai... jadi bila dah delay tu... maka waktu komuter tu sampai... kesesakan berlaku... aku dapatlah satu tempat duduk kat belakang... akU duduk sebelah sorang mamat ni... ila diri sebelah akU... lagi satu masalah... akU tak tawlah... jahat tak kalo akU cakap mamat yg ddk sebelah akU tu tak berapa nak betol... cakap sorang2... nyanyi ntah apa2... cakap tamil kat akU... tengok orang semacam... ila dah senggol2 akU... akU dah semacam jer rasa... last2... akU bangun dan diri kat depan ngan ila sekali... huhuhuuuuuu... bak kata ila... dugaan di bulan ramadhan... macam2 orang yang akan kita jumpa...

sampai jer seremban... akU terus gi kaunter beli tiket... pastu gi pulak terminal untuk beli tiket ila... beratur punya panjang kat kaunter tu... selesai semua... time untuk kembali semula ke UKM... penat + ngantuk... akU dah tersengguk2 menunggu sampai ke destinasi...
huhhuuuuuuu...

p/s: menanti azan subuh... seterusnya kelas yang akan bermula dari jam 8.00 hingga petang... eerrmmmmm

Rabu, 19 Ogos 2009

akU... lewat semesta

lewat semesta- randy pangalila


satu kata bertulis cinta
telah merasukiku
tak berwujud tak tersentuh
hanya ku rasa

dan jika wujud yang menjelma
pada sebentuk hati
bukankah itu amanah
dari yang kuasa

menjaganya, menjaganya

reff:
wahai insan yang di sana
mungkin saja ini kau dengar
melewati semesta ini
aku sampaikan

begitu ingin berbagi batin
mendengarkan hasrat di jiwa
oh tuhan pertemukan aku
sebelum hatinya beku

Selasa, 18 Ogos 2009

akU... merdeka...

akU dalam mood merdeka sekarang... habis bengkak mata tengok filem 1957: hati malaya... walaupon citer ni dah agak lama... tapi akU baru sahaja berkesempatan untuk menontonnya... itupun hasil daripada carian kawankU yusri... mood ni makin mendalam kesannya kerana akU pun baru jer balik daripada debat kemerdekaan kat USIM... (* byk benda kalo nak cerita pasal penganjuran usim ni... pengurusan dan pengendalian yang akU kira tak mencapai standard profesional yg sepatutnya... eerrrrrrrrr)



akU kira dalam kira2 11 hari lagi untuk kita menyambut sambutan kemerdekaan yang ke 52 tahun... maseh ader seribu satu persoalan yang perlu untuk dirungkai... adekah kita taw makna sebenar sebuah kemerdekaan??? adekah kita betul2 sudah merdeka??? adekah kita benar2 menghargai kemerdekaan ini??? adekah kita mampu kekalkan kemerdekaan ini??? adekah kita sayangkan kemerdekaan ini??? adekah kita harus teruskan berjuang untuk kemerdekaan ini??? dan banyak lagi soalan2 yang realistik untuk disoal tentang kemerdekaan...

namun...

adakah persoalan2 ini penting untuk kita jawab secara lisan??? ataupun ianya lebih praktikal untuk kita lihat dalam kehidupan masyarakat malaysia secara amnya??? eeerrrmmmmmmm

akU bukanlah manusia obses yang realiti hidupnya terlalu bersifat politik... namun... sebagai anak merdeka... akU ader pegangan dan juga halatuju untuk akU ikuti... semangat anak johor... pejuangan Dato' Onn dalam memperjuangkan bangsa melayu dan UMNO sememangnya terkesan dihati... perjuangan yang menuntut hak orang melayu di tanah air melayu... sehingga sekarang landasan perjuangan itu maseh sama... tapi... rentaknya mungkin sudah jauh berbeza... kalo dulu pemimpin bergolok bergadai untuk pertahankan sebuah perjuangan... kini...

walaupon begitu ianya bukanlah alasan untuk akU berpaling tadah kepada satu nilai yang dipegang... ajaran yang perlu dijunjung... kerana akU kira amanah itu harus terus dipegang dan diperjuangkan... jangan asyik menuding jari... jari yang menuding itu kadang kala lagi berbisa... kerana tudingan itu mampu merobohkan sebuah bangsa yang merdeka...

sebagai seorang rakyat malaysia yang berusia 21 tahun... kadang2 akU terfikir... bila usiakU mencecah angka setengah abad nanti... adekah bumi ini maseh berdaulat lagi... kalaulah keadaan semasa yang terjadi hari ini... caci maki meniti saban hari... herdik sana herdik sini... rebut kerusi tak henti2... akU kira... akhirny saper yang rugi kalo tidak maruah bangsa kita sendiri...


akU sedih melihat generasi seusiakU... bila mula berbicara sedikit tentang politik... ramai yang meluahkan begini... " alah bencilah nak cakap tentang politik2 ni... tak minat... buat sakit kepala jer fikir semua ni..."... tak salah untuk mereka berkata begini... tapi cuba kita hayati dari satu segi... bagaimana generasi ini hendak memegang mandat sebagai pemimpin nanti... untuk menentukan hala tuju perjuangan mereka sendiri... yang akhirnya menyebabkan jiwa mereka ini goyah dan mudah untuk menerima anasir daripada haluan yang bertentangan... waktu itu... mulalah apa pun yang kerajaan buat salah... sedangkan mereka sendiri tidak pasti dengan landasan yang dipegang diri...

akU maseh berharap dan sentiasa berharap yang malaysia maseh kekal merdeka untuk dulu... kini... dan selamanya... amin...

p/s: akU sedang merapu tapi maseh mampu untuk mencipta satu galaksi jitu... kalo rasa tak setuju... akU tak pernah nak ambil tahu... eerrmmmmmmmmmm

Khamis, 13 Ogos 2009

akU ke USIM...

sekejab lagi kira2 lps jumaat akU akan me ngikuti pasukan UKM ke DEBAT KEMERDEKAAN 09 yg akan dijalankan di USIM... jauh sangat perjalanan kami kali ni... hahahhahaaaaaaaaaaaaaaaa...

untuk team merdeka: mira, abang nash, abang khalis dan suet ni... go... go... and go... good luck and all the best... anda berempat mampu lakukannya... insya Allah... ada rezeki untuk UKM sekali lagi... amin

untuk rakan2 penyokong... jadikan diri anda penyokong yang terbaik k... walaopon anda semua perlu untuk beri komitmen pada perkara2 lain... he3... (*ingatan untuk diri sendiri ni... huhuhuuuuuuuuu)

untuk akU... gunakan kesempatan yang ader sebaik mungkin... manfaatkan apa yang ader seboleh mungkin... eeerrrmmmmmmmmm... (*nampaknya macam akU sorang jer yang buat2 tak sebuk jerr sepanjang kat USIM ni... ditugaskan oleh en pengurus untuk bersama team sehingga ke akhirnya... haahhahaaaaaaaaaaaaa)...

p/s: maseh sempat menyibukkan diri dgn entry sambil mengemas barang... hahhahahaaaaaaaaa

Isnin, 10 Ogos 2009

akU dan peringatan...

peringatan kepada:

NOOR HIDAYAH BINTI HAMDAN


sila berubah... hanya anda yang mampu untuk menjadikan apa yang anda impikan sebagai suatu kenyataan... jangan mudah putus asa dan menyerah... tingkatkan usaha... jangan berhenti untuk belajar... belajar... dan belajar... berhenti untuk kata "akU tak boleh" dan "akU tak mampu"... sebaliknya sentiasa fikir dan bertindak untuk mengatakan "ya... akU mesti boleh"...

p/s: tension bila maseh tak boleh tido sedangkan kelas pukul 8am ini... eeerrrmmmmmmmmmm

Rabu, 5 Ogos 2009

akU ???

akU rasa sangat penat dan pening... tak tahan rasanya... banyak benda yang perlu untuk dinilai semula... akU perlukan ketenangan...

p/s: pagi tadi ditimpa hujan sehingga lecun... jadi akU sangat tingtong sekarang... maseh rasa melayang... eeerrrrrrrrrrmmmmmmmmmmmmmmm

Sabtu, 1 Ogos 2009

akU anak bongsu...

tiba2 akU rasa sedih sangat... kenapa akU sedih???... entahlah akU pun tak taw... mungkin sebab diawal hari ahad ni... akU hanya berkhayal tanpa buat apa2... so... fikiran tu melayang dari satu destinasi ke satu destinasi... sampailah... akhirnya tiba ke destinasi yang paling akU rindui... keluargakU tersayang... mak... abah... adik rindu kat semua... sayang semua...

tiba2 akU rasa nak story pasal satu benda... ANAK BONGSU... masyarakat ader satu stigma yang khusus untuk memperihalkan tentang perilaku anak bongsu ni... anak bongsu... manja... tak boleh berdikari... kepala batu... blh dapat apa jer yang dia nak... dan macam2 lagi... yang semuanya menjurus kepada ketidak matangan...

akU anak bongsu daripada 5 orang adik beradik... akU ader 3 orang kakak... along akU satu2nya anak lelaki mak ngan abah... jarak beza umur akU dengan along... 21 tahun... jauhkan??? errrmmmm... akU memang sangat rapat dengan semua adik beradik akU... maklumlah... konon2 adik kesayangan... hahhahaaaaaaaaaaaa...

cakap soal manja... akU tak rasa akU manja... tapi malangnya semua orang cakap akU manja... huhuhuuuuuuuuu... camner??? (*sampai kawan2 kat sini pun cakap akU manja... pelik betul... eeerrrmmmmm)... yerlah kot... mungkin betul akU manja... dan lagi satu dimanja... hahahhaaaaaaaaaaaaa... dari kecik akU dididik untuk pentingkan keluarga... dan mengikut apa yang dah diaturkan untuk akU... keadaan itu menyebabkan akU kurang berdikari dalam sesuatu perkara... betul... apa2 urusan pun akU tak pernah uruskan sendiri... dari sekecik-kecik perkara sampailah sebesar-besar perkara... akU banyak bergantung dengan mak, kakak2 ngan along akU... abah akU tak yah cakaplah... sampai sekarang pun... kalo akU keluar pegi mana2 dari UKM ni... abahlah orang yang takkan duduk diam... risaukan akU... abah hanya akan tenang bila akU call cakap dah sampai bilik... huhuhhuuuuuuuuu... adik sayang mak ngan abah sangat2...

tapi kemanjaan yang diberi kepada akU... akU kira berada pada tahap yang wajar dan berpatutan... sebab kemanjaan itu tidak menjurus ke arah kehanyutan akU sebagai manusia... sebaliknya kemanjaan itu mengajar akU menjadi seorang manusia... manusia yang maseh menilai sesuatu yang baik dan buruk mengikut perspektif yang diajar oleh keluarga... hari ni akU dah mampu untuk berdikari... menimbang segala keputusan... dan mengambil sebarang tindakan mengikut kesesuaian...

namun pada akU apa yang penting adalah didikan dan juga perhatian yang diberikan oleh keluarga... bukan pasal anak bongsu ke... anak sulong ke... anak tengah ke... betul tak??? eeerrrmmmmmmmmmmmmmm... tapi kematangan di kita sendiri juga penting... banyak benda yang boleh kita lihat mengikut kematangan masing2...

akU bersyukur dilahirkan sebagai anak bongsu... akU takder adik2... tapi akU ader anak saudara yang comel2 macam ucu dia... hahhahaaaaaaaaaa... akU ader kakak2 yang sangat ambil berat pasal akU... angah, uda ngan andak... dan along yang sentiasa sokong akU... dan tentulah sebab ader mak ngan abah yang sentiasa sayang kat akU... walaupon akU ni nakal sebenarnya... sayang semua...

terima kaseh sebab percaya kat adik... insya Allah kepercayaan ini takkan adik sia-siakan... eeerrrmmmmmmmmmmmm

p/s: ramai sangat anak bongsu yang akU jumpa kat sini... rasa nak tubuhkan satu persatuan anak2 bongsu UKM jer rasanya... hahhahaaaaaaaaaaa

Jumaat, 31 Julai 2009

akU dan demam...

setelah demam lbh dari 5 hari... dengan batuk yang teruk... akU dipaksa untuk ke klinik sekali lagi... huhuhuuuuu... akU ikut jerlah mana pak cik ngan ila bawak akU lps kelas semalam... (*akU penat dah rasanya kena marah semalam sebab pegi kelas... huhuhuuuuu... ni pun akU kena fikir nak pegi kelas tak pukul 2 nanti... awal2 ila dah bagi arahan ddk bilik diam2...)... akhirnya sampailah akU kat pusat perubatan Islam az-zahrah... eeerrrmmmmm... tiba2 akU rasa seram pulak tgk pusat perubatan ni... (*nasib baik duit PT dah masuk... huhuhuuuuuuu... kalo tak parahlah jugak...)...

ramainya orang sakit yang menunggu giliran... mudah-mudahan semuanya cepat sembuh dari kesakitan masing2... lagi2 yang baby dan kanak2... (*sayu sangat tgk kanak2 ni menahan sakit... bayangkan... kita yang dah dewasa ni pun rasa susahnya bila sakit...tapi teringat kalo sakit masa kecik2 dulu... abah mesti upah dengan buah tembikai susu ngan air bandung... pastu kalo sembuh cepat2... dapat makan KFC... sekarang... huhuhuuuuu...)... lama jugak akU menunggu untuk diperiksa...

sampai nama akU dipanggil... masuk jumpa doc dan ditanya sakit apa... akU pun buatlah laporan kat doc tu apa yang akU rasa sakit... lepas tu dia cek... dia srh ambik darah... alhamdulillah... akhirnya akU takder pape... doc takut kena denggi... bukan H1N1 k... sebab akU demam malam dan sakit2 badan... tapi lepas akU cakap telinga akU rasa sakit... dia cek dan cakap tu mungkin infection sebab demam... so dia srh akU buat rawatan cuci telinga...

rawatan cuci telinga ni memang simple... dia just sembur air dalam telinga... tapi... akU hampir nak pitam... pening sangat... sampai lepas buat rawatan tu akU kena rehat sekejab... akU jadi tak dengar dan berpusing rasa kepala ni...

bila dah ok sikit... baru akU dibenarkan balik... ambik ubat bagai... maka... bayaran yang dikenakan... RM 68.70... (*akU pun heran kenapa boleh ada sen2... takperlah...)...

akU balik dan merehatkan diri... perancangan untuk malam tu terpaksa di tangguhkan... (*nanti kita plan lain pegi tengok setem eh... sorry sangat2... huhuhuuuu)...

saat akU nak makan ubat... akU terpandang ayat yang tertulis di plastik ubat... sebuah hadis Qudsi: "bersabarlah dalam menghadapi penyakit... sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa..."... rasa sayu dengan hadis ni... manusia selalu lupa dan leka... jadi di turunkan penyakit sebg ujian dan cubaan dari Allah untuk mengembalikan kealpaan umatnya... Alhamdulillah... sekurang2nya akU maseh diberi ruang untuk diingatkan dari kelekaan dunia ini... jadikan penyakit ini untuk kita lebih dekat dengan Allah SWT... amin...

Khamis, 30 Julai 2009

akU nak tidur...

tido... tido... tido... tu jer yang akU nak buat sekarang... good nite semua...

p/s: akU memang tak larat dah ni... rasa sakit satu badan... eeerrrrmmmmmmm

Rabu, 29 Julai 2009

akU sayang pn. rozmel...

semalam akU sampai bilik dalam pukul 7.15 pm... setelah 5 hari berada di UTP untuk DAS... mungkin akibat batuk dan selesema akU berasa penat dan pening sangat... maka akU hanya merehatkan badan dan tidur malam tu... walaupon rakan2ku sibuk ajak keluar makan...

tadi pagi akU gagahkan diri bangun untuk pergi ke kelas... dalam kelas kaedah penyelidikan com... akU menjadi tumpuan semua orang... maklumlah... akU terpaksa mengeluarkan bunyi yang mengganggu tumpuan orang lain... sorry kawan2... maka satu pertuduhan dilemparkan ke arah akU... pembawa H1n1... hahahhaaaaaaaaa... (*kalo betollah... nauzubillah... habislah puvan... u duduk sebelah i tadi... hahahhaaaaaaa)

masuk kelas english pulak... akU memang terharu sangat... rasa nak nangis dah tadi... sayang pn rozmel... dari awal kelas sampai habis... dia sangat ambik berat dan risau dengan keadaan akU... sampailah dia datang kat akU untuk bagi tisu sambil mengusap belakang akU... sambil cakap "jaga kesihatan baik2 my dear... jangan tak pegi PK lepas ni... makan ubat... nanti susah nak baik"... huhuhuuuuuuu... thanks pn rozmel...

maka selesai jer kelas pn rozmel... akU dipaksa untuk pergi ke PK... akU ikutkan jer... dengan ditemani iza, ila dengan pak cik... ramai orang kat PK... tadi ader kes yang kena kuarantin balik umah... akU harap H1N1 ni cepatlah berakhir... jangan sampai kat UKM sudahlah... amin...

p/s: dah dilarang keluar oleh orang2 di rumah... huhuhuuuuuuuuu... dah tak larat nak tulis panjang2...

Khamis, 23 Julai 2009

akU nak pegi UTP...

esok pukul 1o pg akU akan bertolak ke UTP bersama2 warga2 UPU yang lain... pergi sebagai penyokong diharapkan mampu untuk turut memberi impak ke atas diri sendiri... (*waktu untuk belajar dan terus mencari... eeerrrmmmm)...

untuk tean ALAM SEKITAR... abang nuar, abang black, khairiah dan abang asri... good luck dan usaha sebaik mungkin k... anda berempat sememangnya kombinasi yang sangat baik... semoga ader sesi belanja makan dari DAS pulak lps ni... amin...

p/s: hari yang sebuk... akU dah sangat penat dan ngantuk... tapi beg tak siap packing lagi... huhuhuuuuuu...

Rabu, 22 Julai 2009

akU dan geng persidangan meja bulat...


akU rindu insan2 di atas ini... mira, uji, ain, nooraini, intan, gerik dan radhi... (*+suzi+minhad... diorang tak der waktu bbq ni...)... mereka nilah kawan... sahabat... rakan... penyokong... adik... saudara... pengkritik... lawan... pengutuk... dan segala2nya... hahahahaa... (*korang memang gila kuasa... semua gelaran nak sapu... hahahaa)... kami sering bersidang dalam persidangan meja bulat di dewan persidangan taman datok auu... hahahahahaaaaaaaaaa... di sanalah letaknya... air mata kesedihan... air mata gembira... memori gaduh2... kutukan2 mesra... dan semua tu... yang akU sangt rindui...

korang memang sahabat paling baik... akU bukan akU tanpa korang... akU tak pernah kesah korang cakap akU gila kuasa ke... akU ketua perasanlah... akU asyik nak menanglah... tapi yang penting akU taw korang sayang akU kan??? hahahahahhaaaaa...









bbq-december 2008... happy+best+seronok...


rasa sangat nak patah balik pegi form 5 semula... kita bekerja sama2... kita buat projek sama2... kita kena marah sama2... kita ponteng kelas sama2... kita kutuk cikgu sama2... kena label group paling GK sama2... huhuhuuuuuuuuuu... (*teringat saat2 semua orang jelez kat kitorang... maklumlah group paling popular kat SMKP... sebab apa??? sebab korang ader ketua sepopular akU... hahahahhaaaaaaa... matilah akU kalo diorang baca kenyataan ni...)...

akU sayang sayang sayang sangat kat korang... sangat tak sabar nak hadiri persidangan meja bulat kita...

p/s: semua rasa ni timbul malam ni sebab malam ni akU dapat panggilan daripada uji ngan gerik yang bertanyakan akU balik tak untuk persidangan meja bulat bulan 8 nanti... Insya Allah akU cuba untuk balik... tapi kalo tak dapat... huhuhuuuuuuuuuuuu

Ahad, 19 Julai 2009

akU... dinner di EQ hotel...

MALAM PERDANA MENTION 2009... akU dan syaziela dengan hadiah masing2... he3


masa MALAM PERDANA MENTION sem lepas... akU adalah antara yang bertuah malam tu... sebab akU dapat hadiah utama untuk cabutan bertuah malam tu... baucer buffet dinner kat equatorial hotel... (*kenangan waktu trn dari pentas lps amik hadiah... rosyam nor yang waktu tu jadi VIP bangun untuk salam dan bergambar dengan akU... hahahhahaaaaaaaaa... terbalik tak situasi tu... tapi seyes benda tu terjadi... so... apa yang nak dikata... saper lagi popular??? hahhahahaaaaaaaaa...)... setelah terperap lbh 3bulan baucer tu... akhirnya tadi petang akU booking tempat untuk malam ni... itu pun kerana... tarikh akhirnya adalah esok 20 hb julai... haahhaahhahaaaaaaa... just enjoy this dinner with my very good roomate... iza... kenapa akU bawak iza daripada ramai2 manusia yang akU kenal??? sebab iza golek2... rayu2 kat akU mintak nak ikut... huhuhuuuuuuu... bukan macm tulah... sebab iza kawan yang paling baik dan sentiasa ada disisi... thanks iza...

dihadapan LAVISTA CAFE... cantik tak???

dayah... makanan... eeerrrrmmmm... hahahhaahaaaaaaa


iza... strawberi... eerrrmmmm... hahahaaaaaaaaaaa



makanan makanan... sedap sedap... tapi tak larat nak makan...
huhuhuuuuuuu






lepas makan kita bergambar... he3... persekitaran EQ hotel yang cantik...



19 julai 2009... akU dan iza... tetap comel walaupon gambar blur... hahahahaaaaa (*sangat perasaan...)


p/s: bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan oleh Allah... Alhamdulillah...

Sabtu, 18 Julai 2009

akU dan INTAN...

NUR INTAN IZZATI BINTI JAMIL... kawan akU yang paling baik... kawan yang paling akU rindu... kawan yang paling aku sayang... akU rindu gila nak cerita dengan dia... nak ngumpat2 dengan dia... nak main geletek2 dengan dia... nak nangis kat bahu dia... nak gelak sama2...

entahlah... kami tak jauh sebenarnya... tapi... tak dekat... mungkin fasa perubahan menjadi punca...

intan... kemana ko hilang??? eeerrrmmmm


p/s: persahabatan itu umpama intan permata yang perlu dijaga dan dilindungi... eerrrmmmm

Jumaat, 17 Julai 2009

akU

betul akU salah... tapi itu tak bermaksud mereka betul...

ya akU ketawa... tapi tak bermakna akU suka...

memang akU mengalah... tapi akU maseh manusia biasa...


akU sangat menghargai mereka... namun akU perlu menilai akU pada mereka...

p/s: malam yang mulanya baik dan indah... akhirnya... menghidangkan 1001 rasa... thanx kat mereka yang menyumbang perasaan ini... menyaksikan gugurnya mutiara mataku kerana harry poter...

Rabu, 15 Julai 2009

akU dan kegemparan di petang hari...

hari ni tanggal 15 mei 2009... akU mulakan hari akU dengan pagi yang sangat aman akU kira... menghadiri kelas kaedah penyelidikan komunikasi pada pukul 10.00 pagi... (*akU ngan ina terpacak tunggu pak cik kat bustop kajai dari pukul 9.30... sebab dia bagi warning kat kitorg jgn lambat... tapi akhirnya dia dengan ila datang pukul 10.10... huhuhuuuu... hebatkan kitorg... dr faridah senyum jer memandang waktu kami ber4 masuk... sorry dr... semua salah pakcik... hahahhahaaaaaaa)...

habis kelas pukul 12... akU ader perbincangan kumpulan untuk pembentangan media global selasa depan... (*nasib baik kelas BI batal... sayang pn rozmel... hahahahaaaa... baru 2x masuk kelas akU dah jatuh sayang kat lecturer yg sangat baik ni... camner???)... habis jer berbincang akU dan rakan2 meneruskan langkah ke cafe pusan yang sejak 2 menjak ni dibanjiri oleh manusia2 entah dari mana... huhuhuuuuu... (*seyesly nak makan pun seksa... 30 minit jer beratur untuk bayar kat kaunter... benda ni yang buat akU bertekad tak nak makan esok... eeerrmmm... boleh percaya k??? hahahhahaaaaaa)... waktu akU nak bayar makanan tiba2 akU perasan yang akU tak bawa dompet... alamak!!!... huhuhuuuu... nasib baik ila ada kat sebelah... kalo tak mana akU nak sorok muka yang comel ni...

sampai bilik... akU terus online... tgh2 khusyuk tulis entry tentang akU balik kampung dan sambutan hari lahir atuk wan... tiba2 akU teringat dompet akU... akU pun bukalah laci... xder... akU cari kat katil... xder... akU cari kat gerobok... xder... akU cari kat satu bilik... pun xder... huhuhuuuuuuuuuu... macam maner ni... down mek... puas akU cari... xnampak pun bayang dompet kesayangan akU tu... (*akU dah rasa tension gila... pening gila... dahlah semuanya ader kat dalam dompet... ic... kad bank... kad matrik... duit lagi... huhuhuuuuu... )... sedang akU dalam keadaan separuh sedar tu... he3... salah tu... sedar sepenuhnya tapi kepala akU yang tak sesedar seperti biasa... penat akU fikir kat mana dompet akU... tiba2 iza balik... apa lagi... teruslah akU mengadu kat iza... (*dengan 2 kepala yang ader... aku+iza... fikir2... ingat2... perjalanan malam semalam... dari gi keluar makan sampai balik lepak kat cafe... sehinggalah perjalanan balik ke bilik... tapi maseh tak dapat gak...)... pastu akU call ila ngan azli... debgan ditemani iza... akU gi naik cafe dan tnya kat abang cafe... tapi jawapannya... maseh hampa... huhuuhuhuuuuuu... mak tolong adik!!!... waktu tu akU cuma berserah jer... (*bayangkanlah dalam keadaan macam tu... akU hanya membayangkan keadaan akU kena gi buat report, gi buad ic baru, ngadap wisma aman kali ke 2, buat kad bank dan menyucok bank yang hanya tinggal sisa... sungguh ni yang akU fikir waku tu... )

sampai bilik pun akU maseh mencari dan berfikir... (*bak kata iza... muka tapir pun kalah dengan muka akU time tu... huhuhuuuuuu)... untuk menenangkan perasaan... akU melipat baju2 yang baru diangkat di ampaian... tiba2 hp aku berbunyi... pak cik talefon... akU taknak menaruh harapan sangat... tapi bila dia cakap "kalo azli jumpa nescafe ais satu"... waktu tu akU memang dah tak tahan sangat... mengalir jugak air mata ni... leganya ya Allah... akU bersyukur sangat... sebab kalo si pak cik dah cakap camtu dengan suara yang ceria... akU taw dah maksudnya apa...

jadinya sampailah akU publish entry ni... akU rasa telinga ni dah naik bengkak... semua orang bebel kat akU... dengan akak2 cafe sekali join... huhuhuuuuu... tapi akU taw diorang sayang kat akU... lagi2 iza rumate kesayangan akU tu... yerlah... ni bukan pertama kali berlaku... sampai iza tu dah tak larat rasanya nak bebel pasal kelalaian akU ni... (*iza memang sebijik abah akU... hahahhaaaaa... kalo akU carik barang tak jumpa kat umah tentu abah akU akan jalankan kerja rutin dia... huhuhuuuuu... ni tak cakap kat abah ni... kalo tak sure punyalah... sorry abah... he3)...

entahlah... bukannya akU tak atasi kelemahan akU yang satu ni... tapi maklumlah... segala2nya tak dirancang... dah takdirkan... (*sekadar membina alasan... he3... mati akU kalo iza baca ni... habis kena lipat2... gulung2..)... namun akU taw kejadian hari ni harus dijadikan iktibar... dan akU akan hargainya... insya Allah... doakan akU lebih cermat yer... amin...

p/s: hanya lafaz syukur yang mampukU ungkapkan... jangan lalai2 lagi k... hu3

Isnin, 13 Julai 2009

akU harap sid kuat semangat...

Alhamdulillah... akU berkesempatan untuk balik ke rumah jumaat lalu... hujung minggu yang paling best dan bermakna akU kira... tapi semalam... di saat akU nak balik semula ke UKM... akU berasa terkejut dengan satu berita... kawan akU+jiran sebelah rumah akU... sidah kena renjatan elektrik... ya Allah...

renjatan yang agak kuat akU kira... (*tak dapat nak bayangkan macam mana... aU pernah jugak kena renjatan sikit2... 2pun dah berdenyut rasa... eeerrrmmmm)... sampai tangan takleh bergerak dan seluruh tubuh kebas tak rasa... nasib baik ader orang kat rumah dia semalam... terus bawak gi hospital dan kena tahan kat wad... (*dia kena sebelah kiri... doktor risau effect kat jantung... akU harap tak der apa2... amin...)... sekarang ni pun dia maseh tak stabil lagi... eerrrmmmmm

akU tak sempat nak tengok sid kat hospital... tapi akU taw dia kuat semangat... dia mesti blh laluinya... insya Allah...

p/s: akU rasa semua orang perlu lebih berhati2 dan amik langkah berjaga2 dengan barangan elektrik... eerrmmmm

Khamis, 9 Julai 2009

akU dan ingatan...

bila hati berbicara... akU memang teringat pada dia... hanya doa dan harapan yang terbaik untuk dirinya... eerrrrrmmmmmmm

Selasa, 7 Julai 2009

akU malam ni...

latihan debat kembali semula... akU pun menyiapkan diri untuk pergi latihan walaupun pada sebelah petangnya gigih pergi menonton wayang... hahhahaaaaaa... latihan dimulakan dengan sesi makan2 sempena debat fomca hari tu... (*thanks untuk mereka2 yang mengeluarkan duit untuk sate yang sangat sedap tu... he3... lepas ni menang2kan diri lagi yer... amin...)... lepas tu diteruskan pula dengan sesi pengumuman team untuk alam sekitar... (*untuk abang black, khai, abang nuar dan abang asri... good luck and all the best...)... dan juga sesi memeseg adik2 junior debat mmp hari tu... (*ayat2lah semua... he3... teringat saat2 akU mendapat meseg setahun yang lalu... eeerrrmmmmm... walaupon waktu tu akU sedar diri lahar... tapi gigih jer redah datang walaupon tak dipandang...)... pastu balik lah... hahhahahaaaaa... (*sampai bilik rupanya akU ditinggalkan sendirian oleh rakan2kU yang pergi bersantap kat BBB... down mek... hahahhahaaaaaa)...

tiba2 teringat kata2 abang asri tadi... sesuatu yang harus diterima... kerana itulah hakikat walaupon ada sedikit hirisan yang mampu mendatangkan sedikit rasa perit... untuk abang khalis dan senior2 lain... thanks atas sokongan dan cabaran itu... tapi... eerrmmmmmm

akU sekarang memang tengah merasai sesuatu... tapi akU sendiri pun tak taw apa... jadi akU harus mula untuk mengenal pasti apakah ia...


p/s: malam yang tenteram tapi tidak begitu aman... eeerrrmmmmm

Isnin, 6 Julai 2009

akU di sini...

kalo ikutkan rasa hati... akU memang belum nak balik UKM... maklumlah waktu semua orang bercuti... akU menghadiri kelas untuk short sem, latihan debat dan juga kerja2 mmp... (*tak lupa jugak keje2 melaghooo yang terlalu aktif ketika itu... hahhahahaaaaaa)... akU sebenarnya dah rancang nak balik lambat sedikit... tapi kerana ada urusan yang perlu untuk dilunaskan maka akU kembali lebih awal... (*bukanlah awalpun... sama jer dgn hari orang lain daftar... tapi sbb akU plan balik lambat maka akU katakan awal... keputusan untuk balik tu pun akU ambik kira2 30 minit seblm akU bertolak balik... huhuhuuuuuuu)... lagi pun sebagai seorang pelajar akU harus terima hakikat yang itulah namanya pengorbanan... (*jadi baik tiba2... huhuhuuuu... tapi adik memang sayang sangat kat abah ngan mak... abah... mak... nanti adik balik lagi yer... jangan rindu2 adik yer...)

tiga hari di rumah... banyak yang akU dapat... 1. dapat makan... hahahhaaaaaaa... (*punyalah banyak makanan yang akU santap masa kat umah menyebabkan akU jadi pelawat no. 1 tandas lagi semalam... perut sebu semacam... dengan segala macam buah... bubur... entah apa lagi yang masuk...) 2. dapat peluk mak ngan abah... (*akibat tekanan yang agak berat sejak dua menjak ni... akU rasa penawar dan ketenangan hanya dapat akU rasai setelah dapat memeluk mak ngan abah... huhuhuuuuu... adik nak peluk lagi boleh???) 3. dapat hang out dengan kawan2 baik... (walaupun penat akU takkan lupa saat2 ni... mira... suzi... thanks untuk hari yang paling best... yang penting score akU masa main boling buat suzu panic... ahahahaaaaa... mak cik takut kalah...)4. dapat jumpa anak2 sedara akU yang comel cam ucu dia... hahahahaaaaaaaaaaa... ucu rindu sangat kat anak2 ucu... iman yang dah pandai jerit2... adib yang dah tak takut dengan orang lain... atim yang mangkin montel... geram betol tengok dia makan... ayim yang mangkin bijak dan bertambah lincah... icah yang makin manis... ajim yang makin rajin... dan anip yang sedang melalui proses kematangan yang memerlukan kesabaran... ucu rindu semua anak2 ucu... cayang semua... cium lima semua... he3... 5. dapat kongsi rasa dengan adik beradik akU... walaupon jumpa along ngan kak long kejab jer... tapi aku hargai sangat nasihat dan sokongan yang diorang bagi untuk akU... sama gak ngan andak ngan abang... uda ngan angah yang sentiasa ader untuk berkongsi aper jer dengan akU... untuk uda yang sanggup jadi driver untuk kitorang hari sab2 hari tu walaupon banyak keje... (adik taw uda tak sampai hati bagi adik enjoy sorang2kan??? hahahhhaaaaa)... terima kaseh kat angah yang sedaya upaya memenuhi selera merapu adik ni... (*tu pun banyak yang tak sempat ditunaikan... huhuhuuuuu... takper adik claim balik nanti... he3)... jab2... apa lagi yer yang akU dapat???

eerrrmmmm... terlalu banyak sebenarnya... tapi apa yang penting akU rasa 3hari dirumah... cukup untuk memberi akU satu ruang rasa yang menyedarkan akU banyak perkara... dan mampu untuk jadikan akU sebagai anak, adik, ibu saudar, rakan dan manusia yang lebih baik... kerana apa??? kerana akU dikelilingi oleh insan2 yang baik... insan2 yang terlalu sayang dan memberi sepenuh kepercayaan kepada akU... harapan dan kepercayaan yang terlalu tinggi itu kadang2 membuatkan akU takut... takut andai akU mengecewakan insan2 yang akU sayang... ya mereka insan2 ini tidak marah bila pointer akU jatuh sem 2... tapi akU taw mereka ader rasa takut dan kecewa... sungguh... akU tak dapat gambarkan apa yang akU rasa bila akU lihat wajah mak ngan abah masa berbicara pasal keputusan akU... akU sedih sangat... mak abah... maafkan adik... maafkan adik semua... nasihat yang diberi oleh semua akan akU jadikan panduan selepas ini... mereka ader menyatakan untuk akU kurangkan aktiviti luar dan debat... yang pasal aktiviti luar tu akU akui... (*akU memang kuat kuat melaghooo... sampai kering kontang pun gigih gak tengok wayanglah... bowlinglah... iisssshhhh3)... tapi debat... mungkin tidak... sebab itu bukan punca result akU jatuh... akU sangat2 pasti tentang itu... tapi susah untuk akU jelaskan pada mereka... so akU ader misi yang harus disempurnakan... mengembalikan sinar itu... insya Allah... akU akan usaha dan terus usaha...

p/s: akU hanya harap yang terbaik untuk sem ni... insya Allah... tapi akU perlu untuk berubah... dan banyak benda yang harus diselesaikan...

Sabtu, 27 Jun 2009

akU jadi senior...

dalam masa beberapa jam saja lagi... pelajar2 baru akan mendaftar di UKM... jadinya akU akan dikurniakan pangkat yang paling berprestij di universiti... SENIOR...

" selamat datang kepada adik-adik junior...
sekali melangkah... pilihlah selekoh dan lorong yang terbaik untuk diri anda... kerana itulah cabaran terbesar di universiti...chaiyOk3... "


p/s: pesanan daripada kakak senior yang paling comel kat UKM ni... hahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Jumaat, 26 Jun 2009

akU rasa itu...

semalam aku exam habs pukul 5 pm... tak sabar sanagt... coz kakak2 ngan abang akU nak datang... hahahahaaaaa.... akan membawa barang2 yang akU pesan... dan juga makanan2 yang akU idamkan... hahahhaaaaaaaaaaaa... (durian, manggis, buah berangan, puding kelapa, bubur kacang, and my fav lauk... daging masak kicap n cap cai... *memang tak terkata...)

tapi makanan2 tu... tak mampu sbnrnya untuk menyembunyikan apa yang akU rasa... terutama saat uda bertanya... "dah habis exam ni tak nak balik sekali k dik???"... akU sekadar mampu untuk memandang uda dan menggeleng... huhuhuuuuuuu... uda kenapa tanya macam tu???

akU sangat rasa nak balik... pagi td kawan2kU dah bertolak pulang dalam kul 6.00 pagi... maka akU seorang jer di sini...

sekarang akU betul2 sedang rasakan itu... eerrrmmmmmm

Rabu, 24 Jun 2009

akU dan exam...

esok... Jumaat- 26 jun pukul 3... akU exam kat DG...

sekarang... Khamis- 25 jun pukul 2.15... akU kat PTSL...

masalahnya... akU maseh tak dapat fokus untuk study... camner ni... huhuhuuuuu...

tak per HIDAYAH... maseh ade masa... jangan tension2 k... fokus!!! fokus!!! fokus!!!...
tapi sekarang akU nak stlekan dulu kerja2 debat PNC...

so... cepat dayah... lepas ni study... study... dan hanya study...

Isnin, 22 Jun 2009

akU sedikit terganggu...

tak taw kenapa tapi akU sangat terganggu sekarang... hati akU tak berapa sedap... mungkin dipengaruhi sakit kepala dari semalam... pastu dengan tak tido semalaman... jadi akU rasa baik akU tido sekarang... antara tido dengan durian yang tengah mengharumkan bilik akU ni... akU kira akU lebih rela pilih tido walaupun dah lama durian itu akU idamkan...

mari tido semua... eerrrmmmm

Sabtu, 20 Jun 2009

akU bila dengar berita dari FOMCA...

tahniah!!! tahniah!!! tahniah!!! untuk team FOMCA... selamat berjuang untuk mereka...

good luck dan selamat berjuang untuk abang black, abang khalis, mira dan suhaimi... juga untuk pengurus yang cantik, ana... Insya Allah esok milik kalian... kami disisi hanya mampu berdoa...

p/s: macam banyak nak tulis tapi tibab2 rasa sedih... gementar juga untuk mereka disana... yang penting akU sangat yakin dengan mereka... eeerrrmmmmmmmmmmmm

Jumaat, 19 Jun 2009

akU jadi hakim debat piala TNC UKM...

hari ni dalam kul 2.15pm... akU dan rakan2 UPU yang lain dijemput oleh van untuk pergi ke fpend... venue pertandingan debat piala TNC sempena festa konvo... actlly akU hanya diminta standby jer... maklumlah takut tak cukup hakim... dan perkara itu akhirnya berlaku dan akU dinaikkan taraf menjadi hakim... (tak dapat jadi lawyer... jadi hakim pun jadilah... hahhahahaaaa)...

memandangkan ini pertandingan antara sekolah2 menengah... tiba2 akU jadi kagum sekejab... gigih mereka jauh2 trn ke ukm ni semata2 untuk berdebat... ade yang dari p. pinang, n9, pahang... akU mmg tabik spring untuk adik2 ni... Good luck semua...

ader antara pasukan yang dah ader banyak pengalaman... (agaknya kalo diukur dengan kemahiran dan pengalaman... mereka ini lebih segala2nya dari akU)... namun ader juga yang maseh setahun jagung... banyak yang perlu dipelajari dan diperbetulkan... (menggambarkan keadaan akU... bahkan mungkin lebih teruk... huhuhuuuuu)

tapi sangat seronok melihat mereka... ruang dan peluang yang sangat baik kepada pendebat2 muda... (membayangkan kalo akU merasai pengalaman sebegini masa sekolah dulu... eerrmmmm)...

esok... maseh ade 3 pusingan awal... kalo khidmat kU maseh diperlukan... akU akan teruskan dengan rasa tanggungjawab... tapi kalo tidak... akU ingin menjadi penonton dan melihat perkembangan adik2 semua...

p/s: team FOMCA.... teruskan langkah perjuangan untuk hari esok... insya Allah korang mampu untuk beri yang terbaik... good luck abang black, abang khalis, mira dan suhaimi....

Khamis, 18 Jun 2009

akU ada sedikit coretan untuk team FOMCA...

hari rabu kira2 dalam pukul 8 mlm... abang black, abang khalis, mira ngan suhaimi bersama dengan ana telah bertolak ke UTHM untuk meneruskan langkah perjuangan untuk satu lagi pertandingan debat... debat kepenggunaan... sorry sangat tak dapat hantar malam tu... doa yang terbaik untuk mereka... insya Allah jika ade rezeki dengan apa yang telah mereka usahakan... pasti UPU akan mendengar khabar gembira nanti...

walaupun akU ader keinginan untuk turut serta pada awalnya... (maklumlah... eching2 pulang ke kampunglah kalo pegi parit raja... dekat pulak ngan umah akU... huhuhuuuuu)... tapi takper... banyak perkara yang menanti akU di sini sebnarnya... setelah penat bertarung dengan semut2 hitam semalam di bilik upu... akU kira puas dengan hasil yg terbentang di depan mata... berubah wajah sudah bilik upu... pada yang lain2 no komplain2 k... he3... thanks untuk yus, sha and abg fendi... enjoy giler kat bilik upu semalam... dan satu harapan bersama... janganlah bilik upu tu berubah wajah kembali ke asal... huhuhuuuuu... sama2lah kita jaga bilik yang amat kita sayangi ni...

k pasni kul 2.00p.m... perlu untuk memberi komitmen pada debat tnc pulak...

team FOMCA... chaiyOk2...

Ahad, 14 Jun 2009

akU sangat terasa...

ya mungkin akU sangat sensitif... tapi akU rasa berhak untuk akU rasa apa yang sedang akU rasa sekarang... akU memang sangat terasa... sampai hati mereka... itu jer...

akU hanya manusia biasa...

sebagai manusia biasa yang banyak melakukan kesalahan dan kesilapan... akU sering tertanya dan terfikir untuk mengetahui tentang siapa sebenarnya akU dimata orang2 disekeliling... kerana diri kita dimata individu lain itu sebenarnya bagikan cermin kepada diri kita sendiri... yer kadang2 memang susah untuk terima.... tapi kita kena kembali berfikir secara positif dan rasional... bak kata abah akU... yang pahit itu sebenarnya penawar kepada kesakitan dan kedukaan... eerrrmmmm... (tiba2 teringat kat abah... adik sayang sangat kat abah... love u so much... terima kasih untuk segalanya abah...)

akU sebenarnya lebih suka jika orang mengenali dan memahami akU sebagai NOOR HIDAYAH BINTI HAMDAN... pada penganalisian dan pemahaman akU... akU adalah seorang yang sangat simple... akU mudah untuk bertoleransi dan sebaik mungkin cuba untuk memahami... akU mudah mesra dan sangat suka senyum... (pesanan penting dari mak akU... dari kecik akU dah dididik untuk sentiasa senyum dan hormat pada orang lain terutamanya orang yang lebih tua... terima kaseh mak... adik sayang mak...)... akU amat pentingkan sifat kekeluargaan... akU sayang kawan2... akU jenis yang agak mementingkan komitmen terhadap sesuatu... tapi akU jugak banyak sikap negatif yang maseh terkawal... tapi maseh perlu dibimbangkan...

akU memang seorang yang sensitiff... susah nak cakap pasal ni... akU mmg sedaya mungkin akan cuba mengawal rasa itu... tapi kadang2 akU maseh tak mampu menahan rasa itu datang... akU jugak sebenarnya adalah seorang yang pemalu... (hahahhaaaaaaaa... walaupon kawan2 akU tak percaya dgn benda ni... tp itulah hakikat... )... akU mungkin akan bertindak ikut keadaan dan tempat... buktinya... akU maseh tidak mampu jadi diri sendiri di sesuatu tempat...

eerrrrrrrrrmmm... xperlah apa pun akU tetap akU... walaupun ramai yang tak menyukai dan memahami di ini... akU redha...

P/s: akU sebenarnya tengah tension wat xsignment... melaghooo kejab... so tak boleh nak lama2 tulis entry... kena kembali fokus... eerrrmmmmmmmmmmm

akU sangat malas...

akU baru belajar dan diajar oleh seniorkU, khai untuk mengupgrade blog supaya menjadi lebih cantik dan interaktif... mula2 akU mmg sgt teruja... tapi kini...

mals nak buat apa2... ada 2 entry yg dah hampir siap untuk disiarkan tp akU tak lengkapkan... dan macam berkubur jer... jadi ni jerlah yang ader kat sini sekarang... ermmm... sebab apa???

sebab akU sgt malas!!!

Rabu, 10 Jun 2009

akU... seluru perjalanan sem2...

sem2... akU rasa sem yang akU takkan lupakan... dengan dimulakan dgn pendaftaran 25 unit... yang menyebabkan minggu2 yg akU lalui sgt padat dgn kelas... kelas tutorial lagi... (*entry tanpa fikiran nakal akU kiri... hormon tgh tak stabil...)

8 subjek yang setiap satunya memerlukan akU menyiapkan 3 xsignment yang dipecahkan pula dgn kertas keja dan pembntgn... kira2... semuanya 24+++ akU rasa... ader pulak xsgnment tambahan yg sememangnya tak patut ader... penat... memang sangat penat... sampai ader senior aku pernah cakap yg dia pun naik stress dgn status2 akU kat facebook pasal tuntutan mendesak untuk perjalanan xsignment akU... sebab waktu tu akU sbnrnya menjadi penggerak kepada cazmate akU... diorg paksa akU bg status camtu... senang nak meeting di facebook...

sem ni akU dan kawan2 byk berhadapan masalah dgn lecturer major... poning sangat... xsignment lambat bg... kuliah merapu... last2 lectrer tak sefahaman... lecturer luar yg tak faham prosidur UKM... cerewet lagi... kehendak macam2... yang susahnya saper???? errrmmmmmmmm

dengan kepadatan xsignment... akU jugak perlu untuk libatkan diri dgn aktiviti kolej... yang akhirnya akU mengalah... xmampu untuk teruskan keaktifan akU... ramai yg menegur... katanya ader ruang untuk menjd J####... sumpah akU tak sanngup... akU anggap bukan rezeki untuk akU duduk disitu...

sem2 jugak akU telah berjanji dan menanam azam pada diri untuk lebih komitmen pada debat... pergi training walaupun kadang2 rasa malas yg amat... tapi akU jadikan latihan debat ni macam kelas wajib... mesti pergi... walaupun lambat... maklumlah akU byk kelas malam sem ni... tp tak tawlah agenda ni akan diteruskan lagi sem depan... errrmmmmmmmmm...

kalo nak cakap pasal persahabatan... errmmm... sem yang akU rasa sgt gila... walaupun ramai yang konon2nya ngaku sahabat... tapi akU rasa cam sendiri... bila akU perlukan dahan untuk berpegang... dahan tu reput dan hampir menjatuhkan akU... tapi nasib baik akU dapat mencapai dahan yang hampir... yang mampu untuk menampung diri akU dari tersungkur... persahabatan tidak menuntut kesempurnan tapi cukup ianya mampu untuk memberi kekuatan kepada kita...

kalo citer pasal dugaan... ya Allah... hambamu ini memang insan yang lemah... akU bukan insan yg kuat mungkin... seawal bukak sem... along kesayangankU xcident... hancur kereta... alhamdulillah... abang akU mengalami kecederaan biasa... tapi ddklah wad 5-6 hari... sempat akU jaga along 4hari dihospital waktu tu... banyak sangat pengalaman sepanjang bermalam di seblh katil mereka2 yg sakit... pastu di pertengahannya... uda akU pulak masuk hospital... denggi... waktu tu akU memang tengah sangat sibuk... akU memang sangat tak sedap hati... sebagai adik zalim akU rasa jika tak balik menjenguk kakak yang akU sangat sayangi... menangis akU waktu tu... bygkan perjalanan 5 jam yg akU perlu lalui untuk sampai ke kluang... dihabiskan dgn beberapa jam di hospital dan kemudian duduk di rumah sekejab... akhirnya akU tiba kembali ke UKM dalam tempoh masa keseluruhannya... 18 jam... rekod akU kira... tapi cobaan paling besar... di akhir sem... mak akU pula masuk hospital... nasib baik akU kat rumah ketika itu... dan sampai kini pun akU maseh bimbangkan tahap kesihatan mak... mak adik taw mak kuat... mak kena lawan semua kesakitan tu... adik sayang sangat mak... sayang sangat2...

sem ni jugak menyaksikan duit ptptn yg tinggal dalam akaun berjumlah rm500... rm500 untuk satu sem... takyahlah akU cakap bagaiman akU menstabilkan ketebalan beg duit akU... ermmmm... gigih akU berjimat...

akU tulis semua ni sbnarnya untuk menilai kembali sem2 yang akU dah lalui... setelah dapat keputusan ni... ya... akU memang bersyukur... Alhamdulillah... tapi... errrmmmmmm

mak... abah... uda... angah... along... semua... maafkan adik... maaf sangat2... adik taw tak patut semua ni berlaku... memang salah adik...

p/s: waktu ni memang sangat perlu untuk peluk mak ngan abah...